Warka #12 – Sosnowe Polskie Ale

Styl piwa: Sosnowe Polskie Ale

Data warzenia: 13.05.2020

Data butelkowania: 27.05.2020

Ekstrakt początkowy: 11 blg
Ekstrakt końcowy: 1 blg

Alkohol: 5,2%

Użyte chmiele:
60′ – 5g Marynka
30′ – 5g Marynka
15′ – 5g Sybilla, 5g Lubelski
10′ – 10g Sybilla, 10g Lubelski
5′ – 10g Sybilla, 10g Lubelski
0′ – 10g Sybilla, 10g Lubelski

Dodatki: 300g świeżych pędów sosny

IBU: 27

Piwo chmielone na zimno: Lubelski 50g

Drożdże: US-05

Ilość brzeczki: 20,5 l

Warka #11 – American Pale Ale

Styl piwa: American Pale Ale

Data warzenia: 28.04.2020

Data butelkowania: 12.05.2020

Ekstrakt początkowy: 12 blg
Ekstrakt końcowy: 2 blg

Alkohol: 5,4%

Użyte chmiele:
60′ – 5g Simcoe
30′ – 5g Simcoe
15′ – 5g Simcoe, 5g Citra
10′ – 10g Simcoe, 10g Citra
5′ – 10g Citra

IBU: 36

Piwo chmielone na zimno: 25g Citra, 25g Simcoe

Drożdże: US-05

Ilość brzeczki: 19,5 l

Warka #10 – Hibiscus Polish Ale

Styl piwa: Hibiscus Polish Ale 

Data warzenia: 21-10-2019

Data butelkowania: 04-11-2019

Ekstrakt początkowy: 10,5 blg

Alkohol: 4,0%

Użyte chmiele:
60′ – 30g Marynka
30′ – 20g Lubelski
10′ – 15g Lubelski

Użyte dodatki: 20′ – 30g Hibiskus

Drożdże: Lallemand British ale

Słody: pale ale, karmelowy

Chmielona Ice Tea #3

Styl: Nachmielona Czarna herbata z miodem i cytryną

Data przyrządzenia: 16-07-2018

Użyte chmiele:
13′ – 10g Sybilla

Składniki:
– herbata liściasta czarna cejlońska – 20g dodane na koniec gotowania, parzona 5 minut.
– sok z jednej cytryny i pomarańczy dodany po wystudzeniu
– łyżka miodu wielokwiatowego na litr gotowego napoju, dodano po wystudzeniu
– słodzik Cologran 3 tabletki na litr napoju

Ilość gotowego napoju: 2,5 litra

Bliss

Browar: Nepomucen

Ekstrakt: 16,5%

Alkohol: 5,2%

Nazwa:  Bliss

Gatunek: Chocolate & nuts porter

OCENA: 8/10

High Oats

Browar: Nepomucen

Ekstrakt: 12%

Alkohol: 5,5%

Nazwa:  High Oats

Gatunek: Koyt  

OCENA: 7/10

Pivovar Drotár – Drotár 12°

Browar: Pivovar Drotár z Czadcy

Kraj: Słowacja

Ekstrakt: 12°

Alkohol: 5,1%

Nazwa: Drotár 12°

Gatunek: jasny lager

Świeże, bardziej słodowe niż chmielowe choć czuć delikatnie chmielową ziołowość. Trochę brakuje też ciała jak na 12° odfermentowaną do 5,1%.  Goryczka niestety minimalna. Mimo wszystko niezłe piwko, szybko zniknęło że szkła.

MOJA OCENA: 6/10

Nazwa: Drotár 13° Granát

Ekstrakt: 13°

Alkohol: 5,5%

Gatunek: półciemny lager

W aromacie bardzo słodko, karmelowo i chlebowo. W smaku o dziwo raczej wytrawnie i kwaśno. Sporo melanoidyn. Też jest bardzo świeże, ale w zasadzie nic poza tym. Trochę nudne i nijakie.

MOJA OCENA: 3/10

Continue reading

Diplopia

Browar: Recraft (Reden)

Nazwa: Diplopia

Ekstrakt: 19%

Alkohol: 7,8%

Gatunek: Imperial IPA

Po otwarciu uderzył aromat truskawek w karmelu. W smaku również słodko i truskawkowo. W tle trochę lasu. Wysycenie średnie. Goryczka dość niska, krótka. Niezłe piwo, ale bez szału.

MOJA OCENA: 6/10

American Witbier

Browar: Doctor Brew sp. z o.o z Wrocławia 

Nazwa:  American Witbier

Ekstrakt: 11%

Alkohol: 4,8%

Gatunek: American Witbier

Pomarańcza, słodka mandarynka i dużo przyprawowości. Głównie kolendra, goździki i trochę pieprznych aromatów drożdżowych. Bardzo orzeźwiające i mega pijalne. Świetny witbier.

Warka 2018-07-10

OCENA: 8/10

Porter Bałtycki 22

Browar: Browar Jana  (Uwarzone w Zawierciu) 

Nazwa:  Porter Bałtycki 22

Ekstrakt: 22%

Alkohol: 8,8%

Gatunek: Porter Bałtycki

Gorzka czekolada, czekoladki z likierem, trochę kawy i ciemnego chleba. Brakuje suszonych owoców i było by świetnie. Wysycenie raczej niskie, goryczka bardzo niska. Przyzwoity porter

OCENA: 7/10

Pivovar Venuše Milver 11°

Browar: Pivovar Venuše z Hawierzowa

Kraj: Czechy

Ekstrakt: 11°

Alkohol: 4,5%

Nazwa: Milver 11°

Gatunek: jasny lager

Zamówiłem Stout, dostałem jasny lager. Hmm… No okej, niech i tak będzie. Sama knajpa dość obskurna, w której panuje zapach typowy dla piwnych mordowni – takie połączenie moczu, potu i papierosów. No okej, niech i tak będzie. Kelnerka wygląda jak dziewczyna z filmu Egzorcysta, no okej, niech i tak będzie. Ale, że piwo smakuje jak nasze Tyskie to już gruba przesada. Puste, słodowe, totalnie pozbawione chmielowych atomatów i goryczki aaw dodatku czuć metaliczność. Jedyne zalety to świeżość i piana.

MOJA OCENA: 3/10

Continue reading

Fachman IPA

Browar: Slezský pivovar Havířov

Nazwa:  Fachman IPA

Gatunek: IPA

Ekstrakt: 14%

Alkohol: 6%

Niesamowicie swieży i leśny aromat uniósł się tuż po przyniesieniu piwa przez kelnerkę. W smaku podobnie, jakbym wgryzł się w świeży pęd sosnowy. Aromat żywicy dominuje tak bardzo, że trzeba doszukiwać się czegokolwiek innego. Piwo rewelacyjne, oryginalne, na pewno długo pozostanie w mojej pamięci. Goryczka wyraźna, silna, nie zalega.

MOJA OCENA: 9/10

Continue reading

Sváteční speciál 15° Kvarc

Browar: První Havířovský Minipivovar

Nazwa:  Sváteční speciál 15° Kvarc

Gatunek: specjalny lager

Ekstrakt: 15%

Swieże, pełne, chlebowe z fajną, drewnianą goryczką. Niezłe piwo.

MOJA OCENA: 7/10

Continue reading

IPA Hutman

Browar: První Havířovský Minipivovar

Nazwa:  IPA Hutman

Gatunek: IPA

Ekstrakt: 14%

Alkohol: 5,8%

Pełne, nieprzesadnie slodkie z całą gamą żywicznych aromatow. Piwo jest bardzo świeże, chce się brać łyk za łykiem. Goryczka szlachetna, krótka ale trochę zbyt delikatna jak na styl.

MOJA OCENA: 7/10

Continue reading

Baraba – IPA

Browar: Pivovar Baraba z Czeskiego Cieszyna 

Nazwa:  IPA 14°

Alkohol: 5,8%

Gatunek: India Pale Ale

 

Pełne, słodkie, karmelowe w podstawie. Sporo żywicy. Goryczka silna, łodygowo-pestkowa, zalegająca. Niezłe piwo do meczu, ale raczej nie do powtórzenia.

MOJA OCENA: 5/10

 

Tianajpa

Browar: Szpunt 

Nazwa: Tianajpa

Ekstrakt: 15% 

Alkohol: 6%

Gatunek: Oolong Tea IPA

 

OCENA: 6/10

 

 

Wrężel Vanilla Milk Stout

Browar: Wrężel 

Nazwa:  Vanilla Milk Stout

Ekstrakt: 16,5%

Alkohol: 6,5%

Gatunek:  Vanilla Milk Stout

Mocno palone, popiołowe, sporo kawy, gorzkiej czekolady. Wanilia i laktoza schowane głęboko w tle. Wysycenie średnie. Goryczka całkiem wyraźna, popiołowa. Solidne, fajne piwo.

OCENA: 8/10

Ósemkowe

Browar: Browar Spółdzielczy

Nazwa:  Ósemkowe

Ekstrakt: 20% blg

Alkohol: 8,5%

Gatunek: Imperial IPA

Karmel, żywiczno-sosnowe aromaty i sporo cytrusów. Głównie mandarynka, marakuja, granat. Goryczka solidna, długa, lekko zalegająca. Wysycenie niskie.

Ocena: 8/10

Continue reading

Black Boss Porter

Browar: Witnica 

Nazwa:  Black Boss Porter

Alkohol: 8,5%

Gatunek: Porter bałtycki 

Prawdopodobnie to samo piwo co Witnicki Porter i Lubuskie porter. Słodkie i trochę wodniste. Czekolada, kawa i czarny chleb. Wysycenie śrenie, goryczka niska, lekko palona.

Ocena: 6/10

Porter podbity śliwką

Browar: Jabłonowo

Nazwa: Manufaktura Piwna: Porter podbity śliwką

Styl: Porter bałtycki

Ekstrakt: 25%

Alkohol: 9,9%

Dominacja suszonej śliwki i wędzonki. Baza typowo porterowa, trochę słodka, pełna, czekoladowo-kawowa, trochę włoskich orzechów. Wysycenie minimalnie zbyt wysokie. Goryczka popiołowa, słabo intensywna.
Rewelacyjne piwo wielowymiarowe. Szkoda, że tak słabo dostępne. Udało mi się znaleźć ostatnią butelkę w cieszyńskim Inter Marche.

Piwo najpierw spalone porannym biegiem, później wypite do gry Outlast.
Warka: 05.08.2019

OCENA: 9/10

Continue reading

Koníček Grošák 14%

Browar: Pivovar Koníček, sro z Vojkovic

Nazwa: Koníček Grošák 14%

Gatunek: półciemny lager

Raczej wytrawne, przypieczona skórka chleba. Goryczka wyraźna jak na styl w drewnianej postaci. Wysycenie srednie.

MOJA OCENA: 7/10

Koníček Podkovář 15%

Browar: Pivovar Koníček, sro z Vojkovic

Nazwa:  Koníček Podkovář 15%

Gatunek: 3x chmielony jasny lager specialny

Niestety barmanka nie miała pojęcia o gatunku ani ilości alkoholu w tym piwie. Wyguglałem, że to lager. Byłem pewien że to APA lub IPA. Podstawa słodowa dość lekka jak na 15% ekstraktu. Nachmielenie konkretne,

 

sporo leśnych aromatów. Goryczka wyraźna, ale szlachetna. Wysycenie raczej niskie. Bardzo pijalne i świeże.

 

MOJA OCENA: 8/10

Continue reading

Komes Belgian IPA

Browar: Fortuna 

Nazwa:  Komes Belgian IPA

Ekstrakt: 16,5%

Alkohol: 8%

Gatunek: Belgian IPA

Sporo przypraw drożdżowych typowych dla Belgii. Poza tym piekące, sporo masła, trochę gwoździ. Męczące, możliwe do wypicia ale więcej nie kupię 😉

OCENA: 3/10

Sir Bebok

Browar: Kraftwerk

Nazwa:  Sir Bebok

Ekstrakt: 13,5%

Alkohol: 4,5%

Gatunek: coffee milk stout

Bardzo aromatyczne, pachnie jak świerzo zaparzona kawa. Po chwili pojawia się mleczna czekolada i kakao. Goryczka wyraźna, popiołowa. Bardzo przyjemne, gładkie piwo.

Moja ocena: 7/10

Piotrek z bagien: Watermelon Ale

Browar: Jan Olbracht Rzemieślniczy z Piotrkowa Trybunalskiego

Nazwa: Piotrek z bagien: Watermelon Ale

Ekstrakt: 12,5%

Alkohol: 5,6%

Gatunek: Watermelon Ale

W zapachu przypomina arbuzową gumę do żucia. W smaku podbnie choć arbuz wydaje się być bardziej naturalny. Słodkie, kobiece i dobrze pijalne.

OCENA: 6/10

Kustosz Mocne

Browar: Van Pur Sp. z o.o. 

Nazwa: Kustosz Mocne

Alkohol: 7,2% obj.

Gatunek: jasny lager

Kolor:  złoty, klarowny

Zapach: Słodowy, estrowo kwiatowy

Podbnie jak w zapachu, sporo kwiatowo-owocowych estrów. Piwo pełne słodowo, jest minimalna kontra chmielowa. Alkohol dobrze ukryty. Więcej się to dzieje niż w przeciętnym Tyskim czy innym Harnasiu. Niezły stosunek jakości do ceny.

OCENA: 6/10

Continue reading

Gustav

Nazwa:  Gustav

Kraj: Czeska Republika

Ekstrakt: 13%

Alkohol: 6,1% obj.

Gatunek:  półciemny lager

Dość pełne, średnio slodkie, sporo kluczy. Goryczka całkiem solidna, wysycenie średnio-wysokie. Dobry stosunek jakości do ceny  – 14KC (~2zl)

OCENA: 6/10

Okocim Polskie Ale

Browar: Okocim 

Nazwa:  Okocim Polskie Ale

Ekstrakt: 12%

Alkohol: 5,1%

Gatunek: Ale

Pamiętam, że piłem je również zaraz po tym jak pojawiło się w sklepach. Pomyślałem, że to całkiem niezłe,  dość aromatyczne piwo. Dziś, jakieś pół roku później to piwo jest bardzo przeciętne. Smakuje jak typowy, wodnisty koncerniak z bardzo subtelną, chmielową nutą.

Ocena: 4/10

Wakatu Single Hop IPA

Nazwa:  Wakatu Single Hop IPA

Ekstrakt: 14,5%

Alkohol: 5,6%

Gatunek: Single Hop IPA

Wypite lane w Białej Małpie w Katowicach.

Pełne, swieze, całkiem fajnie nachmielone. Wakatu w tym przypadku daje aromaty landrynek owocowych, dojrzałych owoców, trochę grejpfruta. Goryczka solidna, krótka. Wysycenie średnio-niskie

OCENA: 7/10

Bierhalle pszeniczne

Nazwa:  Bierhalle Pszeniczne

Alkohol: 5,2%

Gatunek:  Pszeniczne

Słabe, wodniste i nijakie. Brak drożdżowych aromatów, brak pszenicznej kwasoty. Idzie wypić ale bez brawury.

OCENA: 4/10

Szwagger

Browar: Łańcut

Nazwa:  Szwagger

Ekstrakt: 19,2%

Alkohol: 8,5%

Gatunek:  Double AIPA

Świetnie nachmielone, bardzo świeże i rześkie mocarne piwo z konkretną, krótką i szlachetną goryczką. Wypite w Samych Kraftach w Warszawie.

OCENA: 8/10

Son of a Birch

Browar: Pinta 

Nazwa:  Son od a Birch

Ekstrakt: 9%

Alkohol: 3,0%

Gatunek: Pszeniczne z sokiem brzozy Oskoła

Lekkie, przyjemne, delikatnie kwaskowate piwo z niską zawartością alkoholu, idealne do podróży pociągiem. Wysycenie trochę zbyt wysokie

MOJA OCENA: 7/10

 

Parritapa

Browar: Pinta 

Nazwa:  Parritapa

Ekstrakt: 12%

Alkohol: 5,0%

Gatunek: coffee apa

Tego się nie spodziewałem. Bardzo wyraźna, przyjemna kawa przeptala się z żywicą, ziołami i cytrusami. Świetne połączenie!

MOJA OCENA: 7/10

 

Kwas Lambda

Browar: Pinta 

Nazwa:  Kwas Lambda

Ekstrakt: 9%

Alkohol: 4,0%

Gatunek: Kwaśny witbier

Grzeczne, delikatne i trochę nijakie.

MOJA OCENA: 4/10

 

Budweiser B:Free

Browar:  Budějovický Budvar 

Nazwa: Budweiser B:Free

Alkohol: brak

Dziś wieczorem jadę na trening, więc jedyne na co mogę sobie pozwolić to piwo bezalkoholowe. Budweiser B:free jest całkiem spoko. Czuć tę specyficzną nutę ziemniaczaną, typową dla piw bezalkoholowych. Poza tym wyczuwam delikatne cytrusy, zioła i tytoń. Goryczka wyraźna, przyjemna. Ogólnie niezłe pwio, dobrze ugasiło pragnienie.

OCENA: 6/10

Tyskie Książęce IPA

Browar: Tyskie 

Nazwa:  Książęce IPA

Ekstrakt: 13%

Alkohol: 5,4%

Gatunek: deklarowana IPA, choć ekstrakt za słaby.

Książece IPA zawitało do mnie na wieś. Kupiłem 2 butelki, jedną postanowiłem przetestować od razu 😉 Po otwarciu buchnęło amerykańskimi chmielami i to całkiem intensywnie. Pierwszy łyk i mocne zdziwienie. Pełny wahlarz aromatów chmielowych – od cytrusów przez zioła po żywicę. Goryczka rzeczywiście około 35 IBU zaznaczonego na etykicie – wyraźna i dość szlachetna. Daleko temu do dobrego kraftu, ale zdarzyło mi się wypić gorsze piwa z kraftowych browarów. Dobry stosunek jakości do ceny. Ciekawi mnie tylko, czy tutaj będzie podobnie jak z żywiecką APĄ, pierwsze kilka warek była całkiem spoko, później piwo jakby obniżyło swoje loty.

OCENA: 7/10

stare ALE Jare!

Browar: Pinta 

Nazwa:  stare ALE Jare!

Ekstrakt: 14%

Alkohol: 5,0%

Gatunek: Altbier/Sticke

Pełne, ekstraktywne jak można było się spodziewać. Bardzo chlebowe, biszkoptowe, lekko owocowe. Goryczka całkiem wyraźna, solidna o drewnianym charakterze. Niezłe, deserowe ale pod koniec zaczyna trochę męczyć choć to chyba cecha tego stylu. Wysycenie raczej niskie.

MOJA OCENA: 6/10

 

Victoria

 

 

Browar: Beskydský pivovárek, s.r.o. z czeskiej Ostrawicy.

Nazwa: Victoria

Kraj: Czeska Republika

Ekstrakt: 15%

Alkohol: 6,3%

Gatunek: British IPA

Karmelowe, słodkie i bardzo mdłe. Goryczka nieprzyjemna, bardzo zalegająca.

MOJA OCENA: 2/10

Raciborskie Jubileuszowe Porter

Super Bowl LII wymaga specjalnego piwa. Porter Jubileuszowy warzony na 450-lecie Browaru Zamkowego w Raciborzu.

Browar: Browar Zamkowy w Raciborzu

Nazwa:  Raciborskie Jubileuszowe Porter

Alkohol: 9,2%

Gatunek: Porter bałtycki 

Trochę wodniste jak na styl, przewaga słodyczy. Trochę kukułek, kakao. Goryczka minimalna, wysycenie średnio-niskie. Bardzo przeciętne piwo.

OCENA: 5/10

Beskydský Borůvkový ležák

Browar: Beskydský pivovárek, s.r.o. z czeskiej Ostrawicy. 

Nazwa: Beskydský Borůvkový ležák

Kraj: Czeska Republika

Ekstrakt: 12%

Alkohol: 4,8%

Gatunek: Borówkowy lager

Nieprzesadnie słodkie, rzeczywiście naturalnie borówkowe z delikatnie zaznaczoną, drewnianą goryczką. Niezłe ale mogłoby być bardziej wyraziste. Wysycenie średnio-niskie.

MOJA OCENA: 6/10

Duff Beer

Browar: Duff Beverage GmbH Alling

Nazwa:  Duff Beer

Kraj: Niemcy

Alkohol: 4,9%

Gatunek: jasny lager

Trafiłem na to piwo przy okazji zakupów w Lidlu i postanowiłem poświęcić 3zł na piwo, o którym Homer Simpson marzy codziennie na mojej pidżamie. To piwo to pusty, bezpłciowy, typowy koncerniak bez goryczki.
Homer poczuł się oszukany i odarty z marzeń 😉

 

OCENA: 3/10

Beskydský smrkáč

Piwo z dodatkiem świerkowych igieł zbieranych na terenie masywu Smrk (1276 m npm) warzone według receptury Bohuša Loknego z początku XVIII wieku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Browar: Beskydský pivovárek, s.r.o. z czeskiej Ostrawicy.

Nazwa: Beskydský smrkáč

Kraj: Czeska Republika

Ekstrakt: 14%

Alkohol: 6,2%

Gatunek: Smoked IPA

Zdecydowanie najlepsze z czterech piw, które piłem przy ostatnim pobycie w Beskidzkim browarze. Nieprzesadna ale wyraźna wędzonka ujawnia się od pierwszego łyku. Dobrze zbalansowane, pełne ciało z bogatym wachlarzem aromatów chmielowych, od ziołowych po zielone i białe owoce. Goryczka wyraźna, trochę łodygowa. Bardzo udane piwo.

MOJA OCENA: 8/10

Chmielona Ice Tea #2

Styl: Nachmielona Czarna herbata z miodem i cytryną

Data przyrządzenia: 24-01-2018

Użyte chmiele:
13′ – 8g Marynka

Składniki:
– herbata liściasta czarna cejlońska – 20g dodane na koniec gotowania, parzona 5 minut.
– sok z jednej cytryny i pomarańczy dodany po wystudzeniu
– łyżka miodu lipowego na litr gotowego napoju, dodano po wystudzeniu
– słodzik Cologran 3 tabletki na litr napoju

Ilość gotowego napoju: 2 litry

Miłosław Black IPA z Yuzu

Mecz Minnesota Vikings przeciwko Philadelphia Eagles o wejście do finału Super Bowl. Potrzebuję ciekawego ale niezbyt ciężkiego piwa do tego widowiska, w końcu jest środek nocy 😉 Wybór padł na Back IPA z Yuzu z Fortuny.

Browar: Fortuna 

Nazwa:  Miłosław Black IPA z Yuzu

Ekstrakt: 13,5%

Alkohol: 5,6%

Gatunek: Black IPA ze skórką yuzu

Trochę wodniste, wyraźnie palone, kawowe z całą gamą chmielowych aromatów w postaci żywicy i cytrusów. Wysycenie średnie. Goryczka żywiczno-popiołowa, całkiem fajnie zaznaczona.

MOJA OCENA: 7/10

Continue reading

Trójmiejskie dymy

Browar: Bytów – browar Kaszubski 

Nazwa:  Trójmiejskie dymy

Ekstrakt: 19%

Alkohol: 7,5%

Gatunek: Smoked Strong Ale

Głębokie, pełne, wyraźnie palone, trochę porterowo ciężkie, kawowe z solidną ale nieprzesadzoną drewnianą wędzonką. Wysycenie niskie mimo obfitej piany. Goryczka dość silna.

OCENA: 8/10

Bergamłot

Browar: Warsztat Piwowarski z Wrocławia

Nazwa:  Bergamłot

Ekstrakt: 13%

Alkohol: 5,5%

Gatunek: Amber Ale z dodatkiem bergamotki

Słodkawe, karmelowe w podstawie. Ziołowe i cytrusowe akcenty budują fajną kontrę słodową. Goryczka dość wyraźna, ziołowo-przyprawowa, lekko zaalegająca. Wysycenie średnie. Niezłe piwo.

Moja ocena: 6/10

Das Oberschlesiche Bier Mocne

Browar: Połczyn-Zdrój 

Nazwa:  Das Oberschlesiche Bier Mocne

Alkohol: 6,2% obj.

Gatunek: mocny lager

Kolor: złote, klarowne

Z Połczyna-Zdroju do pierwszej śląskiej miejscowości jest dokładnie 557 kilometrów. Skąd zatem pomysł aby warzyć piwo o tej nazwie? Nie wiem, ale jako rodowity Ślązak nie mogłem przejść w sklepie obok tego piwa obojętnie. Kosztowało 2,20 zł jeśli dobrze pamiętam, więc nie oczekuję po nim zbyt wiele 😉

Piwo w zapachu ma jakąś nieprzyjemną nutę kociego suchego żarcia. W smaku bardzo mdłe, miodowo-mydlane z posmakiem kociego żarcia. Straszny syf! Jedno z najgorszych piw jakie piłem w życiu.

OCENA: 1/10

Kustosz 100% Chmiel Lubelski

Browar: Van Pur Sp. z o.o. 

Nazwa: Kustosz 100% Chmiel Lubelski

Ekstrakt: 11,4%

Alkohol: 5,5% obj.

Gatunek: jasny lager

Kolor:  złoty, klarowny

Zapach: Słodowy, kwaskowaty, nijaki. Brak jakichkolwiek nut chmielowych.

Kupione przy okazji zakupów w Biedronce. Poczciwy, pijalny lager w dobrej cenie. Niestety tytułowy chmiel lubelski totalnie niewyczuwalny. Goryczka minimalna. Wysycenie trochę za wysokie.

OCENA: 5/10

Beskydské žito

Browar: Beskydský pivovárek, s.r.o. z czeskiej Ostrawicy. 

Nazwa: Beskydské žito

Kraj: Czeska Republika

Ekstrakt: 13%

Alkohol: 5,8%

Gatunek: Rye Amber IPA

To piwo było niezłe, ale bez szału. Delikatna chmielowość, niska faktura mimo 13% ekstraktu i żyta w zasypie. Lekko chlebowe. Bez charakteru.

MOJA OCENA: 5/10

Beskydský ležák medový

Browar: Beskydský pivovárek, s.r.o. z czeskiej Ostrawicy. 

Nazwa: Beskydský ležák medový

Kraj: Czeska Republika

Ekstrakt: 11%

Alkohol: 4,8%

Gatunek: Miodowy lager

Pełne jak na 11% ekstraktu. Dość wytrawne, wyraziste z ciekawą, zazaczoną ziołową goryczką.

MOJA OCENA: 7/10

Master Tmavý 18°

Browar: Velké Popovice 

Nazwa:  Master Tmavý 18°

Ekstrakt: 18%

Alkohol: 7%

Gatunek: Dunkel Bock

Piwo wypite do obiadu po zdobyciu Lysej Hory. Pełne, oleiste, ciężkie, trochę porterowe ale mimo wszystko puste i mało wyraziste. Kandyzowany cukier, suszone owoce, przypieczona skórka chleba. Wysycenie niskie.

OCENA: 6/10

Lissa Huera IPA

W dzień poprzedzający wejście na Łysą Górę, królową czeskich Beskidów, wybraliśmy się z żoną do Beskidzkiego Pivovarku na i po piwko. Lissue Huera IPA, towarzyszyła mi w plecaku i poprawiała morale przy wejściu w sobotę na szczyt Lysej (1323 m.n.p.m.).

Browar: Beskydský pivovárek, s.r.o. z czeskiej Ostrawicy.

Nazwa: Lissa Huera IPA

Kraj: Czeska Republika

Ekstrakt: 14%

Alkohol: 6,3%

Gatunek: IPA

Słodowość karmelowa z kontrą żywicznych aromatów chmielowych. Jest dość pełne, świeże, chce się wziąć kolejny łyk. Goryczka nijaka i stanowczo za niska. Mimo wszystko niezłe piwo, umiliło wędrówkę 🙂

 

MOJA OCENA: 6/10

Continue reading

Komes Russian Imeprial Stout

Browar: Fortuna 

Nazwa:  Komes Russian Imperial Stout

Ekstrakt: 25%

Alkohol: 12%

Gatunek: Russian Imperial Stout

Czekoladowo-palone, popiołowe, suszone owoce i trochę drewna. Świetny stosunek jakości do ceny jak w pozostałych Komesach. Nie ma brawury, ale najtańszy RIS dostępny w Polsce okazuje się być całkiem solidny. Alkohol dość wyraźny, drapie w przełyk, leżak powinien mu posłużyć, więc jedną butelkę zaniosłem do piwnicy w zapomnienie. 🙂

OCENA: 7/10

Dreher Classic

Browar: Dreher Sorgyarak Zrt. z Budapesztu

Nazwa: Dreher Classic

Kraj: Węgry

Alkohol: 5,2%

Gatunek: jasny lager

Wypite do obiadu w Budapeszcie. Lane prosto z kija niczym nie urzekło. Słabe i wodniste.

OCENA: 3/10

Soproni IPA

Browar: Soproni (Heineken Hungary group)

Nazwa: Soproni IPA

Kraj: Węgry

Alkohol: 4,8%

Gatunek: IPA

Kupione w sylwestra w sklepie w Budapeszcie. Cena ok. 4zł za butelkę. Fajnie nachmielony koncerniak, bardzo rześki, przyjemny i pijalny, wypity przy Dunaju.

OCENA: 7/10

Baltika Brew Collection – Russian Imperial Stout

Browar: Baltika Brew Collection

Nazwa: Baltika Brew Collection – Russian Imperial Stout

Kraj: Russian

Ekstrakt: 22%

Alkohol: 10%

Gatunek:  Russian Imperial Stout

Dobry stosunek jakości do ceny. Piwo konkretne, wytrawne, palone i pełne w cenie 7zł

MOJA OCENA: 8/10

12 o’clock

Browar: Kraftwerk

Nazwa:  12 o’clock

Ekstrakt: 12%

Alkohol: 4,8%

Gatunek: jasny lager

Pełne, treściwe, lekko miodowe co świadczy o utlenieniu. Goryczka solidna, ziołowo-drewniana. Wysycenie srednio-wysokie. Piwo solidne i konkretne.

Moja ocena: 7/10

žabák 15° Světlý speciál medový

Browar: Minipivovar Skřečoňský žabák z Bohumina

Nazwa: žabák 15° Světlý speciál medový

Kraj: Czeska Republika

Ekstrakt: 15%

Alkohol: 6.2%

Gatunek:  lager miodowy

Treściwe, pełne, kwaskowato-słodkie. Miodowość fajnie przeplata się z tyt0niowo-drewnianą, całkiem wyraźną goryczką. W tle trochę ziołowych aromatów. Piwo wysoko wysycone.

MOJA OCENA: 7/10

 

Vánoční Speciál

Popołudniowy spacer zawsze spoko, zwłaszcza jeśli jest zwieńczony piwem 🙂 Tym razem poniosło mnie do Owieczki w czeskiej Karvinie. Razem wyszło ponad 10 kilometrów i udało mi się jeszcze załapać na Owieczkowe piwo świąteczne czyli Vánoční Speciál, będzie okazja porównać go z moim świątecznym potworem 🙂

Browar: Karvinský pivovar Larische

Nazwa:  Vánoční Speciál

Ekstrakt: 11,6°

Alkohol: 4,6%

Gatunek: Winter Ale

Kolor: bursztynowy, zemglony

Piana:  ładna, drobna, zbita

W aromacie kardamon przykrywa wszystko inne. W smaku dość wytrawnie, piwo o niskiej fakturze, wydaje się być przeciwieństwem ciężkich, świątecznych piw. Kardamon również w smaku wyłania się na pierwszy plan. Tuż za nim majaczą goździki. Goryczka solidna, wyraźna i lekko pestkowa. Wysycenie trochę zbyt wysokie.

MOJA OCENA: 6/10 

Continue reading

Miłosław Borowikowe Ale

Browar: Fortuna 

Nazwa:  Miłosław Borowikowe Ale

Ekstrakt: 14%

Alkohol: 5,6%

Gatunek: Brown Ale z dodatkiem borowików

Delikatne, gładkie, orzechowo-czekoladowe, nuty toffi, przypieczona skórka chleba. Jest też jakaś ziemistość, może właśnie pochodząca od grzybów. Poza tymi torfowymi nutami nie wyczuwam nic, co by je przypominało. Wysycenie niskie dzięki czemu piwo bardzo szybko znika ze szkła.

MOJA OCENA: 6/10

Continue reading

Miś Wojtek Red Ale

Browar: Wrężel 

Nazwa:  Miś Wojtek Red Ale

Ekstrakt: 14%

Alkohol: 5,4%

Gatunek:  Red Ale z dębiną macerowaną

Karmelowe, trochę drewniane, przypomina mi się nadzienie pralinek truflowych. Gładkie, pijalne z wyraźną, drewnianą goryczką. Wysycenie średnio-wysokie.

OCENA: 7/10

Pszeniczne jasne z mango

Browar: Wrężel 

Nazwa:  Pszeniczne jasne z mango

Ekstrakt: 12%

Alkohol: 4,1%

Gatunek:  Pszeniczne jasne z mango

OCENA: 6/10

Pal Licho

Browar: Waszczukowe (Uwarzone w Jan Olbracht)

Nazwa: Waszczukowe Pal Licho

Ekstrakt: % 

Alkohol: %

Gatunek: Cascadian Dark Ale

OCENA: 8/10

 

Pszeniczne jasne z czarną porzeczką

Browar: Wrężel (Warzone w browarze Zarzecze) 

Nazwa:  Pszeniczne jasne z czarną porzeczką

Ekstrakt: 12%

Alkohol: 4,3%

Gatunek:  Pszeniczne jasne z czarną porzeczką

OCENA: 3/10

Konstancin Dawne

Browar: Konstancin (Browar Kamionka) 

Nazwa: Konstancin Dawne

Alkohol: 5,3% obj.

Gatunek: jasny lager

 

Słodkie, chlebowe, utlenione, metalowe i maślane. Straszny syf.

OCENA: 2/10

Ciemna Strona Cieszyna

Nie jestem fanem piwnego stylu Monachijskie Ciemne, jednak nie byłbym sobą gdybym nie spróbował nowości z browaru, który darzę wielkim sentymentem. Ciemna strona Cieszyna to niewątpliwie jakość dróg. Czy to piwo okaże się równie ciemną stroną w portfolio browaru z Cieszyna?

Browar: Bracki Browar Zamkowy w Cieszynie

Nazwa:  Ciemna Strona Cieszyna

Ekstrakt: 14%

Alkohol: 5,5%

Gatunek: Dunkel Munich

Spodziewałem się głębokiej słodyczy biorąc pod uwagę stosunek ekstraktu do alkoholu i rzeczywiście jest słodko, ale daleko temu do ulepku. Piwo jest bardzo gładkie i pijalne. Delikatność to słowo idealnie cechujące to piwo. Ciemna strona jest delikatnie palona, delikatnie kwaskowata, delikatnie chmielona, delikatnie goryczkowa i tak mógłbym pisać mnóstwo kolejnych epitetów. Delikatność jest zaletą tego piwa, ale jest też i wadą. Lubię kiedy piwo potrafi czymś zaskoczyć, pokazuje jakiś pazur, zwłaszcza jeśli kosztuje ponad 7zł. Tutaj brak jakiejkolwiek agresji. Jest grzeczne jak kot, który właśnie przewrócił świąteczną choinkę 😉 Mimo wszystko to niezłe, deserowe piwo, które świetnie weszło po świątecznym karpiu.

OCENA: 6/10

Nowa Anglia

Browar: Bracki Browar Zamkowy w Cieszynie 

Nazwa:  Nowa Anglia

Ekstrakt: 15,5%

Alkohol: 6,5%

Gatunek: New England IPA

Pełne, treściwe i solidnie nachmielone w żywicznej postaci. Iglaki, żywica i morele. Goryczka całkiem wyraźna, lekko zalegająca. Wysycenie średnie. Solidne i pijalne piwo.

OCENA: 7/10

žabák 15° sváteční

Browar: Minipivovar Skřečoňský žabák z Bohumina

Nazwa: Skřečoňský žabák 15° sváteční

Kraj: Czeska Republika

Ekstrakt: 15%

Alkohol: 6.2%

Gatunek:  lager aromatyzowany

Treściwe i pełne jak nas Żabak zdążył przyzwyczaić. Podobne do miodowego i w żaden sposób nie przypomina piwa świątecznego. Spodziewałem się jakiś przypraw lub aromatów suszonych owoców ale nic tutaj takiego nie ma. Poprostu pełny, pijalny lager. Zaszła jakaś pomyłka przy rozlewie? Mimo wszystko niezłe piwo. Wysycenie średnie. Goryczka całkiem wyraźna.

MOJA OCENA: 6/10

 

Grape Ale

Browar: Pinta 

Nazwa:  Eisbock Grand Prix

Ekstrakt: 15,5%

Alkohol: 7,5%

Gatunek: Grape Ale

MOJA OCENA: 7/10

 

Warka #9 – Christmas ale

 

Styl: Piwo świąteczne

Data warzenia: 11.11.2017

Data butelkowania: 01.12.2017

Początkowy ekstrakt: 18 blg

Alkohol: 8.0%

Użyte chmiele: ’35 – 30g Marynka

Drożdże: Safbrew T-58

Składniki:
Dodano na 10 minut warzenia:
– kardamon – 5 szt.

– gałka muszkatałowa – 1szt (5g)
– goździki – 5 szt.
– cynamon – 5g
– imbir świeży – 5g
– owoce jałowca – 5 szt.
– cukier wanilinowy – 15g.
– pieprz (świeżo mielony, różnokolorowy) – 2g. – chili – 4g.
Dodano na 5 minut warzenia:
– laktoza – 250g.

Ilość: 20 litrów
Refermentacja: 120g glukozy