Warka #15 – Podpiwek kawowy
Styl piwa: Podpiwek
Data warzenia: 09.11.2021
Ekstrakt początkowy: 2,5 blg
Użyte chmiele: 15′ Sybilla 10g
Dodatki: Delecta Podpiwek kujawski 100g, Browin Podpiwek łódzki kawowy 100g, 20g kwasu cytrynowego.
Drożdże: 5g drożdży babuni
Ilość brzeczki: 10 litrów
Warka #14 – Sosnowe Double IPA
Styl piwa: Sosnowe Double IPA
Data warzenia: 01.06.2021
Data butelkowania: 12.06.2021
Ekstrakt początkowy: 17 blg
Ekstrakt końcowy: 2 blg
Alkohol: 8,5%
Użyte chmiele:
15′ – 20g Citra
5′ – 20g Citra
Dodatki: 300g pędów sosny
Drożdże: Gozdawa Pure Ale Yeast 7
Ilość brzeczki: 19 l
Warka #13 – Dobrawa – Coffee Milk Stout
Data warzenia: 21.03.2021
Data butelkowania: 09.04.2021
Ekstrakt początkowy: 12 blg
Ekstrakt końcowy: 4blg
Alkohol: 4,0%
Użyte chmiele:
60′ – 20g Marynka
Dodatki: 500g laktozy, 250g kawy zmielonej w trakcie warzenia – dodanej do brzeczki na 5 minut przy wyłączonych palnikach, słód jęczmienny palony śrutowany
Drożdże: Gozdawa Pure Ale Yeast 7
85g glukozy w 600ml dodane przed butelkowaniem
Ilość brzeczki: 20 l
Warka #12 – Sosnowe Polskie Ale
Styl piwa: Sosnowe Polskie Ale
Data warzenia: 13.05.2020
Data butelkowania: 27.05.2020
Ekstrakt początkowy: 11 blg
Ekstrakt końcowy: 1 blg
Alkohol: 5,2%
Użyte chmiele:
60′ – 5g Marynka
30′ – 5g Marynka
15′ – 5g Sybilla, 5g Lubelski
10′ – 10g Sybilla, 10g Lubelski
5′ – 10g Sybilla, 10g Lubelski
0′ – 10g Sybilla, 10g Lubelski
Dodatki: 300g świeżych pędów sosny
IBU: 27
Piwo chmielone na zimno: Lubelski 50g
Drożdże: US-05
Ilość brzeczki: 20,5 l
Warka #11 – American Pale Ale
Data warzenia: 28.04.2020
Data butelkowania: 12.05.2020
Ekstrakt początkowy: 12 blg
Ekstrakt końcowy: 2 blg
Alkohol: 5,4%
Użyte chmiele:
60′ – 5g Simcoe
30′ – 5g Simcoe
15′ – 5g Simcoe, 5g Citra
10′ – 10g Simcoe, 10g Citra
5′ – 10g Citra
IBU: 36
Piwo chmielone na zimno: 25g Citra, 25g Simcoe
Drożdże: US-05
Ilość brzeczki: 19,5 l
Chmielona Ice Tea #3
Styl: Nachmielona Czarna herbata z miodem i cytryną
Data przyrządzenia: 16-07-2018
Użyte chmiele:
13′ – 10g Sybilla
Składniki:
– herbata liściasta czarna cejlońska – 20g dodane na koniec gotowania, parzona 5 minut.
– sok z jednej cytryny i pomarańczy dodany po wystudzeniu
– łyżka miodu wielokwiatowego na litr gotowego napoju, dodano po wystudzeniu
– słodzik Cologran 3 tabletki na litr napoju
Ilość gotowego napoju: 2,5 litra
Pivovar Drotár – Drotár 12°
Browar: Pivovar Drotár z Czadcy
Kraj: Słowacja
Ekstrakt: 12°
Alkohol: 5,1%
Nazwa: Drotár 12°
Gatunek: jasny lager
Świeże, bardziej słodowe niż chmielowe choć czuć delikatnie chmielową ziołowość. Trochę brakuje też ciała jak na 12° odfermentowaną do 5,1%. Goryczka niestety minimalna. Mimo wszystko niezłe piwko, szybko zniknęło że szkła.
MOJA OCENA: 6/10
Ekstrakt: 13°
Alkohol: 5,5%
Gatunek: półciemny lager
W aromacie bardzo słodko, karmelowo i chlebowo. W smaku o dziwo raczej wytrawnie i kwaśno. Sporo melanoidyn. Też jest bardzo świeże, ale w zasadzie nic poza tym. Trochę nudne i nijakie.
MOJA OCENA: 3/10
American Witbier
Browar: Doctor Brew sp. z o.o z Wrocławia
Nazwa: American Witbier
Ekstrakt: 11%
Alkohol: 4,8%
Gatunek: American Witbier
Pomarańcza, słodka mandarynka i dużo przyprawowości. Głównie kolendra, goździki i trochę pieprznych aromatów drożdżowych. Bardzo orzeźwiające i mega pijalne. Świetny witbier.
Warka 2018-07-10
OCENA: 8/10
Porter Bałtycki 22
Browar: Browar Jana (Uwarzone w Zawierciu)
Nazwa: Porter Bałtycki 22
Ekstrakt: 22%
Alkohol: 8,8%
Gatunek: Porter Bałtycki
Gorzka czekolada, czekoladki z likierem, trochę kawy i ciemnego chleba. Brakuje suszonych owoców i było by świetnie. Wysycenie raczej niskie, goryczka bardzo niska. Przyzwoity porter
OCENA: 7/10
Pivovar Venuše Milver 11°
Browar: Pivovar Venuše z Hawierzowa
Kraj: Czechy
Ekstrakt: 11°
Alkohol: 4,5%
Nazwa: Milver 11°
Gatunek: jasny lager
Zamówiłem Stout, dostałem jasny lager. Hmm… No okej, niech i tak będzie. Sama knajpa dość obskurna, w której panuje zapach typowy dla piwnych mordowni – takie połączenie moczu, potu i papierosów. No okej, niech i tak będzie. Kelnerka wygląda jak dziewczyna z filmu Egzorcysta, no okej, niech i tak będzie. Ale, że piwo smakuje jak nasze Tyskie to już gruba przesada. Puste, słodowe, totalnie pozbawione chmielowych atomatów i goryczki aaw dodatku czuć metaliczność. Jedyne zalety to świeżość i piana.
MOJA OCENA: 3/10
Fachman IPA
Browar: Slezský pivovar Havířov
Nazwa: Fachman IPA
Gatunek: IPA
Ekstrakt: 14%
Alkohol: 6%
Niesamowicie swieży i leśny aromat uniósł się tuż po przyniesieniu piwa przez kelnerkę. W smaku podobnie, jakbym wgryzł się w świeży pęd sosnowy. Aromat żywicy dominuje tak bardzo, że trzeba doszukiwać się czegokolwiek innego. Piwo rewelacyjne, oryginalne, na pewno długo pozostanie w mojej pamięci. Goryczka wyraźna, silna, nie zalega.
MOJA OCENA: 9/10
Sváteční speciál 15° Kvarc
IPA Hutman
Ósemkowe
Nazwa: Ósemkowe
Ekstrakt: 20% blg
Alkohol: 8,5%
Gatunek: Imperial IPA
Karmel, żywiczno-sosnowe aromaty i sporo cytrusów. Głównie mandarynka, marakuja, granat. Goryczka solidna, długa, lekko zalegająca. Wysycenie niskie.
Ocena: 8/10
Black Boss Porter
Nazwa: Black Boss Porter
Alkohol: 8,5%
Gatunek: Porter bałtycki
Prawdopodobnie to samo piwo co Witnicki Porter i Lubuskie porter. Słodkie i trochę wodniste. Czekolada, kawa i czarny chleb. Wysycenie śrenie, goryczka niska, lekko palona.
Ocena: 6/10
Porter podbity śliwką
Nazwa: Manufaktura Piwna: Porter podbity śliwką
Styl: Porter bałtycki
Ekstrakt: 25%
Alkohol: 9,9%
Dominacja suszonej śliwki i wędzonki. Baza typowo porterowa, trochę słodka, pełna, czekoladowo-kawowa, trochę włoskich orzechów. Wysycenie minimalnie zbyt wysokie. Goryczka popiołowa, słabo intensywna.
Rewelacyjne piwo wielowymiarowe. Szkoda, że tak słabo dostępne. Udało mi się znaleźć ostatnią butelkę w cieszyńskim Inter Marche.
Piwo najpierw spalone porannym biegiem, później wypite do gry Outlast.
Warka: 05.08.2019
OCENA: 9/10
Koníček Podkovář 15%
Browar: Pivovar Koníček, sro z Vojkovic
Nazwa: Koníček Podkovář 15%
Gatunek: 3x chmielony jasny lager specialny
Niestety barmanka nie miała pojęcia o gatunku ani ilości alkoholu w tym piwie. Wyguglałem, że to lager. Byłem pewien że to APA lub IPA. Podstawa słodowa dość lekka jak na 15% ekstraktu. Nachmielenie konkretne,
sporo leśnych aromatów. Goryczka wyraźna, ale szlachetna. Wysycenie raczej niskie. Bardzo pijalne i świeże.
MOJA OCENA: 8/10
Piotrek z bagien: Watermelon Ale
Browar: Jan Olbracht Rzemieślniczy z Piotrkowa Trybunalskiego
Nazwa: Piotrek z bagien: Watermelon Ale
Ekstrakt: 12,5%
Alkohol: 5,6%
Gatunek: Watermelon Ale
W zapachu przypomina arbuzową gumę do żucia. W smaku podbnie choć arbuz wydaje się być bardziej naturalny. Słodkie, kobiece i dobrze pijalne.
OCENA: 6/10
Kustosz Mocne
Nazwa: Kustosz Mocne
Alkohol: 7,2% obj.
Gatunek: jasny lager
Kolor: złoty, klarowny
Zapach: Słodowy, estrowo kwiatowy
Podbnie jak w zapachu, sporo kwiatowo-owocowych estrów. Piwo pełne słodowo, jest minimalna kontra chmielowa. Alkohol dobrze ukryty. Więcej się to dzieje niż w przeciętnym Tyskim czy innym Harnasiu. Niezły stosunek jakości do ceny.
OCENA: 6/10
Okocim Polskie Ale
Nazwa: Okocim Polskie Ale
Ekstrakt: 12%
Alkohol: 5,1%
Gatunek: Ale
Pamiętam, że piłem je również zaraz po tym jak pojawiło się w sklepach. Pomyślałem, że to całkiem niezłe, dość aromatyczne piwo. Dziś, jakieś pół roku później to piwo jest bardzo przeciętne. Smakuje jak typowy, wodnisty koncerniak z bardzo subtelną, chmielową nutą.
Ocena: 4/10
Wakatu Single Hop IPA
Ekstrakt: 14,5%
Alkohol: 5,6%
Gatunek: Single Hop IPA
Wypite lane w Białej Małpie w Katowicach.
Pełne, swieze, całkiem fajnie nachmielone. Wakatu w tym przypadku daje aromaty landrynek owocowych, dojrzałych owoców, trochę grejpfruta. Goryczka solidna, krótka. Wysycenie średnio-niskie
OCENA: 7/10
Budweiser B:Free
Nazwa: Budweiser B:Free
Alkohol: brak
Dziś wieczorem jadę na trening, więc jedyne na co mogę sobie pozwolić to piwo bezalkoholowe. Budweiser B:free jest całkiem spoko. Czuć tę specyficzną nutę ziemniaczaną, typową dla piw bezalkoholowych. Poza tym wyczuwam delikatne cytrusy, zioła i tytoń. Goryczka wyraźna, przyjemna. Ogólnie niezłe pwio, dobrze ugasiło pragnienie.
OCENA: 6/10
Tyskie Książęce IPA
Nazwa: Książęce IPA
Ekstrakt: 13%
Alkohol: 5,4%
Gatunek: deklarowana IPA, choć ekstrakt za słaby.
Książece IPA zawitało do mnie na wieś. Kupiłem 2 butelki, jedną postanowiłem przetestować od razu 😉 Po otwarciu buchnęło amerykańskimi chmielami i to całkiem intensywnie. Pierwszy łyk i mocne zdziwienie. Pełny wahlarz aromatów chmielowych – od cytrusów przez zioła po żywicę. Goryczka rzeczywiście około 35 IBU zaznaczonego na etykicie – wyraźna i dość szlachetna. Daleko temu do dobrego kraftu, ale zdarzyło mi się wypić gorsze piwa z kraftowych browarów. Dobry stosunek jakości do ceny. Ciekawi mnie tylko, czy tutaj będzie podobnie jak z żywiecką APĄ, pierwsze kilka warek była całkiem spoko, później piwo jakby obniżyło swoje loty.
OCENA: 7/10
stare ALE Jare!
Nazwa: stare ALE Jare!
Ekstrakt: 14%
Alkohol: 5,0%
Gatunek: Altbier/Sticke
Pełne, ekstraktywne jak można było się spodziewać. Bardzo chlebowe, biszkoptowe, lekko owocowe. Goryczka całkiem wyraźna, solidna o drewnianym charakterze. Niezłe, deserowe ale pod koniec zaczyna trochę męczyć choć to chyba cecha tego stylu. Wysycenie raczej niskie.
MOJA OCENA: 6/10
Raciborskie Jubileuszowe Porter
Super Bowl LII wymaga specjalnego piwa. Porter Jubileuszowy warzony na 450-lecie Browaru Zamkowego w Raciborzu.
Browar: Browar Zamkowy w Raciborzu
Nazwa: Raciborskie Jubileuszowe Porter
Alkohol: 9,2%
Gatunek: Porter bałtycki
Trochę wodniste jak na styl, przewaga słodyczy. Trochę kukułek, kakao. Goryczka minimalna, wysycenie średnio-niskie. Bardzo przeciętne piwo.
OCENA: 5/10
Beskydský Borůvkový ležák
Browar: Beskydský pivovárek, s.r.o. z czeskiej Ostrawicy.
Nazwa: Beskydský Borůvkový ležák
Kraj: Czeska Republika
Ekstrakt: 12%
Alkohol: 4,8%
Gatunek: Borówkowy lager
Nieprzesadnie słodkie, rzeczywiście naturalnie borówkowe z delikatnie zaznaczoną, drewnianą goryczką. Niezłe ale mogłoby być bardziej wyraziste. Wysycenie średnio-niskie.
MOJA OCENA: 6/10
Duff Beer
Browar: Duff Beverage GmbH Alling
Nazwa: Duff Beer
Kraj: Niemcy
Alkohol: 4,9%
Gatunek: jasny lager
Trafiłem na to piwo przy okazji zakupów w Lidlu i postanowiłem poświęcić 3zł na piwo, o którym Homer Simpson marzy codziennie na mojej pidżamie. To piwo to pusty, bezpłciowy, typowy koncerniak bez goryczki.
Homer poczuł się oszukany i odarty z marzeń 😉
OCENA: 3/10
Beskydský smrkáč
Piwo z dodatkiem świerkowych igieł zbieranych na terenie masywu Smrk (1276 m npm) warzone według receptury Bohuša Loknego z początku XVIII wieku.
Browar: Beskydský pivovárek, s.r.o. z czeskiej Ostrawicy.
Nazwa: Beskydský smrkáč
Kraj: Czeska Republika
Ekstrakt: 14%
Alkohol: 6,2%
Gatunek: Smoked IPA
Zdecydowanie najlepsze z czterech piw, które piłem przy ostatnim pobycie w Beskidzkim browarze. Nieprzesadna ale wyraźna wędzonka ujawnia się od pierwszego łyku. Dobrze zbalansowane, pełne ciało z bogatym wachlarzem aromatów chmielowych, od ziołowych po zielone i białe owoce. Goryczka wyraźna, trochę łodygowa. Bardzo udane piwo.
MOJA OCENA: 8/10
Chmielona Ice Tea #2
Styl: Nachmielona Czarna herbata z miodem i cytryną
Data przyrządzenia: 24-01-2018
Użyte chmiele:
13′ – 8g Marynka
Składniki:
– herbata liściasta czarna cejlońska – 20g dodane na koniec gotowania, parzona 5 minut.
– sok z jednej cytryny i pomarańczy dodany po wystudzeniu
– łyżka miodu lipowego na litr gotowego napoju, dodano po wystudzeniu
– słodzik Cologran 3 tabletki na litr napoju
Ilość gotowego napoju: 2 litry
Miłosław Black IPA z Yuzu
Mecz Minnesota Vikings przeciwko Philadelphia Eagles o wejście do finału Super Bowl. Potrzebuję ciekawego ale niezbyt ciężkiego piwa do tego widowiska, w końcu jest środek nocy 😉 Wybór padł na Back IPA z Yuzu z Fortuny.
Nazwa: Miłosław Black IPA z Yuzu
Ekstrakt: 13,5%
Alkohol: 5,6%
Gatunek: Black IPA ze skórką yuzu
Trochę wodniste, wyraźnie palone, kawowe z całą gamą chmielowych aromatów w postaci żywicy i cytrusów. Wysycenie średnie. Goryczka żywiczno-popiołowa, całkiem fajnie zaznaczona.
MOJA OCENA: 7/10
Bergamłot
Browar: Warsztat Piwowarski z Wrocławia
Nazwa: Bergamłot
Ekstrakt: 13%
Alkohol: 5,5%
Gatunek: Amber Ale z dodatkiem bergamotki
Słodkawe, karmelowe w podstawie. Ziołowe i cytrusowe akcenty budują fajną kontrę słodową. Goryczka dość wyraźna, ziołowo-przyprawowa, lekko zaalegająca. Wysycenie średnie. Niezłe piwo.
Moja ocena: 6/10
Das Oberschlesiche Bier Mocne
Nazwa: Das Oberschlesiche Bier Mocne
Alkohol: 6,2% obj.
Gatunek: mocny lager
Kolor: złote, klarowne
Z Połczyna-Zdroju do pierwszej śląskiej miejscowości jest dokładnie 557 kilometrów. Skąd zatem pomysł aby warzyć piwo o tej nazwie? Nie wiem, ale jako rodowity Ślązak nie mogłem przejść w sklepie obok tego piwa obojętnie. Kosztowało 2,20 zł jeśli dobrze pamiętam, więc nie oczekuję po nim zbyt wiele 😉
Piwo w zapachu ma jakąś nieprzyjemną nutę kociego suchego żarcia. W smaku bardzo mdłe, miodowo-mydlane z posmakiem kociego żarcia. Straszny syf! Jedno z najgorszych piw jakie piłem w życiu.
OCENA: 1/10
Kustosz 100% Chmiel Lubelski
Nazwa: Kustosz 100% Chmiel Lubelski
Ekstrakt: 11,4%
Alkohol: 5,5% obj.
Gatunek: jasny lager
Kolor: złoty, klarowny
Zapach: Słodowy, kwaskowaty, nijaki. Brak jakichkolwiek nut chmielowych.
Kupione przy okazji zakupów w Biedronce. Poczciwy, pijalny lager w dobrej cenie. Niestety tytułowy chmiel lubelski totalnie niewyczuwalny. Goryczka minimalna. Wysycenie trochę za wysokie.
OCENA: 5/10
Beskydské žito
Browar: Beskydský pivovárek, s.r.o. z czeskiej Ostrawicy.
Nazwa: Beskydské žito
Kraj: Czeska Republika
Ekstrakt: 13%
Alkohol: 5,8%
Gatunek: Rye Amber IPA
To piwo było niezłe, ale bez szału. Delikatna chmielowość, niska faktura mimo 13% ekstraktu i żyta w zasypie. Lekko chlebowe. Bez charakteru.
MOJA OCENA: 5/10
Master Tmavý 18°
Nazwa: Master Tmavý 18°
Ekstrakt: 18%
Alkohol: 7%
Gatunek: Dunkel Bock
Piwo wypite do obiadu po zdobyciu Lysej Hory. Pełne, oleiste, ciężkie, trochę porterowe ale mimo wszystko puste i mało wyraziste. Kandyzowany cukier, suszone owoce, przypieczona skórka chleba. Wysycenie niskie.
OCENA: 6/10
Lissa Huera IPA
W dzień poprzedzający wejście na Łysą Górę, królową czeskich Beskidów, wybraliśmy się z żoną do Beskidzkiego Pivovarku na i po piwko. Lissue Huera IPA, towarzyszyła mi w plecaku i poprawiała morale przy wejściu w sobotę na szczyt Lysej (1323 m.n.p.m.).
Browar: Beskydský pivovárek, s.r.o. z czeskiej Ostrawicy.
Nazwa: Lissa Huera IPA
Kraj: Czeska Republika
Ekstrakt: 14%
Alkohol: 6,3%
Gatunek: IPA
Słodowość karmelowa z kontrą żywicznych aromatów chmielowych. Jest dość pełne, świeże, chce się wziąć kolejny łyk. Goryczka nijaka i stanowczo za niska. Mimo wszystko niezłe piwo, umiliło wędrówkę 🙂
MOJA OCENA: 6/10
Komes Russian Imeprial Stout
Nazwa: Komes Russian Imperial Stout
Ekstrakt: 25%
Alkohol: 12%
Gatunek: Russian Imperial Stout
Czekoladowo-palone, popiołowe, suszone owoce i trochę drewna. Świetny stosunek jakości do ceny jak w pozostałych Komesach. Nie ma brawury, ale najtańszy RIS dostępny w Polsce okazuje się być całkiem solidny. Alkohol dość wyraźny, drapie w przełyk, leżak powinien mu posłużyć, więc jedną butelkę zaniosłem do piwnicy w zapomnienie. 🙂
OCENA: 7/10
žabák 15° Světlý speciál medový
Browar: Minipivovar Skřečoňský žabák z Bohumina
Nazwa: žabák 15° Světlý speciál medový
Kraj: Czeska Republika
Ekstrakt: 15%
Alkohol: 6.2%
Gatunek: lager miodowy
Treściwe, pełne, kwaskowato-słodkie. Miodowość fajnie przeplata się z tyt0niowo-drewnianą, całkiem wyraźną goryczką. W tle trochę ziołowych aromatów. Piwo wysoko wysycone.
MOJA OCENA: 7/10
Vánoční Speciál
Popołudniowy spacer zawsze spoko, zwłaszcza jeśli jest zwieńczony piwem 🙂 Tym razem poniosło mnie do Owieczki w czeskiej Karvinie. Razem wyszło ponad 10 kilometrów i udało mi się jeszcze załapać na Owieczkowe piwo świąteczne czyli Vánoční Speciál, będzie okazja porównać go z moim świątecznym potworem 🙂
Browar: Karvinský pivovar Larische
Ekstrakt: 11,6°
Alkohol: 4,6%
Gatunek: Winter Ale
Kolor: bursztynowy, zemglony
Piana: ładna, drobna, zbita
W aromacie kardamon przykrywa wszystko inne. W smaku dość wytrawnie, piwo o niskiej fakturze, wydaje się być przeciwieństwem ciężkich, świątecznych piw. Kardamon również w smaku wyłania się na pierwszy plan. Tuż za nim majaczą goździki. Goryczka solidna, wyraźna i lekko pestkowa. Wysycenie trochę zbyt wysokie.
MOJA OCENA: 6/10
Miłosław Borowikowe Ale
Nazwa: Miłosław Borowikowe Ale
Ekstrakt: 14%
Alkohol: 5,6%
Gatunek: Brown Ale z dodatkiem borowików
Delikatne, gładkie, orzechowo-czekoladowe, nuty toffi, przypieczona skórka chleba. Jest też jakaś ziemistość, może właśnie pochodząca od grzybów. Poza tymi torfowymi nutami nie wyczuwam nic, co by je przypominało. Wysycenie niskie dzięki czemu piwo bardzo szybko znika ze szkła.
MOJA OCENA: 6/10
Ciemna Strona Cieszyna
Nie jestem fanem piwnego stylu Monachijskie Ciemne, jednak nie byłbym sobą gdybym nie spróbował nowości z browaru, który darzę wielkim sentymentem. Ciemna strona Cieszyna to niewątpliwie jakość dróg. Czy to piwo okaże się równie ciemną stroną w portfolio browaru z Cieszyna?
Browar: Bracki Browar Zamkowy w Cieszynie
Ekstrakt: 14%
Alkohol: 5,5%
Gatunek: Dunkel Munich
Spodziewałem się głębokiej słodyczy biorąc pod uwagę stosunek ekstraktu do alkoholu i rzeczywiście jest słodko, ale daleko temu do ulepku. Piwo jest bardzo gładkie i pijalne. Delikatność to słowo idealnie cechujące to piwo. Ciemna strona jest delikatnie palona, delikatnie kwaskowata, delikatnie chmielona, delikatnie goryczkowa i tak mógłbym pisać mnóstwo kolejnych epitetów. Delikatność jest zaletą tego piwa, ale jest też i wadą. Lubię kiedy piwo potrafi czymś zaskoczyć, pokazuje jakiś pazur, zwłaszcza jeśli kosztuje ponad 7zł. Tutaj brak jakiejkolwiek agresji. Jest grzeczne jak kot, który właśnie przewrócił świąteczną choinkę 😉 Mimo wszystko to niezłe, deserowe piwo, które świetnie weszło po świątecznym karpiu.
OCENA: 6/10